środa, 11 stycznia 2012

Marabut afrykański

Marabut afrykańskigatunek dużego ptaka mięsożernego z rodziny bocianowatych, zamieszkujący Afrykę poza jej północną i południową częścią.


Cechy gatunku: głowa i szyja pozbawione upierzenia, na przedniej powierzchni szyi wydłużony fałd skóry. Naga skóra różowa, z ciemnymi plamami na głowie. Wierzch ciała łupkowoczarny spód biały. W okresie godowym wyraźny, zielony, metaliczny połysk na grzbiecie. Młode osobniki ciemniejsze i z pojedynczymi piórami na głowie i szyi.


Gniazdo: Platforma z gałęzi o średnicy 1 m i grubości 30 cm, na drzewach na wysokości 10-30 m lub skałach, zwykle w koloniach liczących 50-60 par, ale zdarzają się kolonie liczące do kilku tysięcy par. Często z innymi ptakami. Zdarzają się również gniazda w miastach.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz